A multikopterezés Appleje - DJI Phantom modellek

Ma egy kicsit bevezető jelleggel beszélünk a különböző DJI modellekről (amit remélhetőleg egy teszt fog követni). A DJI nevét szinte majdnem mindenki ismeri, aki multikopterezésre adja a fejét, de ha mást nem, a nevét biztosan hallotta már. A DJI a kínai multikopter gyártók Applje, letisztult forma, megbízhatóság, viszonylag jó minőség és ehhez mérten magasabb árazás jellemzi. A DJI nem gyárt játék szintű (toy grade) koptereket, mint ahogy az Applenek sincsenek 20.000 forintos, eldobható telefonjaik. A DJI egy fajta nimbusz, egy fajta azonosulás, amitől a csillaga fényesen ragyog, az a bele vetett hit.

Fontos azt megérteni, hogy a drónok piacán is végbement egy fajta differenciálódás, itt is megjelentek a prémium és a konzumer termékek. NEM FOGUNK olcsó DJI-t kapni sehol, ha ilyet látunk, ne dőljünk be neki, az árak nagyjából 200.000 Ft-nál kezdődnek. A másik dolog, ami a nimbusz mögött megbújik, hogy a kínai gyártók közül nem nagyon tud más olyan stabil és megbízható gépet gyártani, mint a DJI (esetleg a Zero). Azért azt ne gondoljuk, hogy ha kilépünk az országhatáron kívül, ne lennének más prémium gyártók, ilyenek pl. a Parrot, a 3D  Robotics vagy a Blade, de ezek igazából Kínában nem nagyon tudnak versenyezni a DJI-vel. A DJI modelleket gyakorlatilag az összes kínai nagy áruház (Gear Best, Tiny Deal, Banggood, DealExtreme stb.) árulja, ellentétben a többi prémium gyártó modelljével, ugyanis azok nem kínaiak.

A DJI elsődlegesen kamera platformokat gyárt, de ezeket más precíziós munkakörben is lehet használni. Nincsenek DJI racerek, ezek légi videózásra valóak, arra viszont tökéletesek. Hajtás után a különböző variánsokkal fogunk megismerkedni. A modell annyira népszerű, hogy gyakorlatilag MINDENKI másolja, vagyis ha hasonlóságot vélünk felfedezni a kisebb és az olcsóbb modellek és a DJI-k között, az nem a véletlen műve.

Dji Phantom 1A DJI Phatnom megnevezés sok különböző modellt fed le. Létezik belőle több verzió is, az eredeti, gyárilag kiadott változat 2200 mAh-s, 3 cellás akkumulátorral jelent meg, amelyet XT60-as csatlakozóval lehet csatlakoztatni. Eleinte sok volt az úgy nevezett elrepülés jelenség (fly away), amikor a return to home (RTH) funkciót használta a tulajdonos.

Tovább a quadcopter.blog.hu cikkére...
Megosztom