Így készítsük fel autónkat a télre: A téli gumi

Ha olcsó, de minőségi téli autógumit keresünk, akkor legelőször is át kell gondolnunk, hogy mennyit szánunk rá, esetleg akarunk-e felnit venni hozzá. Ha belőttük a keretet, akkor vessünk egy pillantást az idei téli autógumi tesztekre, nagyon jó támpontot tud adni, ha nincs konkrét ötletünk.

Hazánkba is megérkezett a fagy, így már szinte életveszélyes nyári gumikkal közlekedni, de tudjuk azt is, hogy 7 fokos átlaghőmérséklet alatt már erősen ajánlott a téli abroncs. Ha hosszabb útra megyünk, vagy havazásra, esőre számíthatunk, akkor mindenképpen ellenőrizzük az abroncsok profilmélységét, ez 4-5 mm-nél jó állapotú autógumit feltételez, ez alatt nem ajánljuk a használatot. Képtelenség lenne minden méretre külön tesztet találni, de a német ADAC letesztelte a leggyakoribb típusokat.

A gumi méretei és mintázata is befolyásolja, hogy mennyire fogunk megmaradni egy havas-jeges úton, ezért ez is jó kiindulási alap lehetne, de vigyázzunk, hogy ne dőljünk be a feltűnően olcsó árnak és az ismeretlen gyártók ismeretlen ajánlatainak, hiszen nem ez az alkatrész amin a legtöbbet érdemes spórolni, de ha jól választunk, akkor kerekenként több ezer forintot is spórolhatunk. Tájékozódjunk, hogy a gyári gumiméreten kívül milyen váltóméreteket alkalmazhatunk, hiszen egy kisebb átmérőjű gumi lehet, hogy olcsóbb lesz.Télen tartózkodjunk az alufelniktől, mert a só tönkreteheti és nem egy olcsó mulatság rendbe rakatni. Helyette inkább vegyünk egy acélfelni garnitúrát, akár kisebb méretben is, így ismét pénzt takaríthatunk meg.
Megosztom