Miért válasszunk IPS monitort?

Az IPS panelt a Hitachi fejlesztette ki 1996-ban, mely a TN panel ellenfeleként szállt ringbe. Az ok egyszerű volt, egy jobb betekintési szöggel és szebb színekkel felvértezett panelt akartak piacra dobni, de sok nehézségbe ütközött a debütálás, ugyanis nagyon drága volt előállítani a panelt, így a monitorok ára is az egekbe szökött. A válaszidő is sokszorosára nőtt (60 ms) és a 400:1 kontrasztarány is elég gyenge volt.

A következő lépés a Super-IPS (S-IPS) volt, mely válaszidejét jelentősen javították és a kontrasztarány és némiképp jobb lett, ez főleg a dinamikus kontrasztvezérlésnek köszönhető. Ezek után a gyártók egymás után fejlesztették ki a legújabb technológiákat, ugyanis az IPS panelek még mindig a legjobb színhűséget adák vissza. Az LG Display a H-IPS (Horizontal-IPS), majd az e-IPS (economic-IPS) technológiákkal hódította meg a piacot, melyeknél még élethűbb színvisszaadást hozott létre és a gyártási költségeket is csökkentette. A legújabb technológiák (UH-IPS, H2-IPS és S-IPS II) pedig sokkal jobb kontrasztaránnyal és akár 1 milliárd színárnyálatos palettával kecsegtetnek.

Hogy miért érdemes IPS panelt választani? Az IPS még ma is az egyik legjobb színhűséggel rendelkező panel és már korántsem olyan drága, mint megjelenésekor, jó kontrasztaránnyal és válaszidővel rendelkezik. Ma már számtalan cégóriás gyárt IPS monitorokat játékhoz, filmezéshez és munkához is.
Megosztom