3D televíziózás

A 3D technológia már egy jó ideje jelen van a televíziózásban, de az „igazi” 3D élmény csak az elmúlt pár évben vált elérhetővé mindenki számára. A 3D televíziózás ma már teljesen hétköznapi dolognak tekinthető, a technológia teljes mértékben elérhetővé teszi bárki számára, hogy bármilyen mozgóképet megtekinthessen a megfelelő eszközök segítségével.

Hogyan is müködik?

Tulajdonképpen a térbeli hatást „átveréssel” érik el, ugyanis az érzethez csupán el kell juttatni a TV-n látható információk egy részét az egyik szemünkbe, a másik részét pedig a másik szemünkbe és valamilyen módon el kell különíteni a két részt, ehhez különféle szemüvegeket kell használnunk.

• Anaglif 3D szemüvegek
Ez egy két különböző színű lencséből álló színszűrő szemüveg. Előnye, hogy olcsó és sok helyen kapható, hátránya viszont, hogy rossz a a színvisszaadási minősége.

• Polarizált 3D szemüvegek
Polarizált vagy passzív 3D szemüvegnek a két lencséje eltérő polaritású fényt enged át, így jól elkülöníti a két képet. Az anaglif szemüvegeknél sokkal jobb minőségűek és árban sincs nagy különbség, általában a mozikban is ezt használják.

• Aktív 3D szemüvegek
A legjobb minőséget produkáló 3D szemüvegek csoportja az aktív szemüvegek, melyek felváltva juttatják el a képet a jobb illetve a bal szemünknek. A szemüvegbe épített folyadékkristálynak köszönhetően mindkét szemünk a megfelelő képet látja. Az aktív 3D szemüveg mindig valamilyen vezeték nélküli technológiával kommunikál a TV-vel. Hátrányuk, hogy drágák, előfordulhat, hogy villódzás tapasztalható.Kinek ajánljuk?

Kortól függetlenül kicsiknek és nagyoknak, sport, akció vagy animációs filmek kedvelőinek, egyszóval mindenkinek aki egy kis plusz élményt vinne bele a tévézésbe.


A megfelelő TV kiválasztása

3D tévézéshez érdemes Full-HD (1920x1080) felbontású TV-t választani, de HD (1366x768) felbontásban is kaphatóak. A képméretet a gyártók hüvelykben adják meg, ez 3D HDTV-k esetében 32 hüvelyktől (82 cm) akár 90 hüvelykig (229 cm) is tarthat. A képfrissítés sem elhanyagolható szempont, ugyanis a 3D TV-knél feleződik, tehát egy 100 Hz-es 3D TV-nél csak 50 Hz jut egy-egy szemre.

3D Blu-ray lejátszó

A tökéletes térhatás elengedhetetlen kelléke egy 3D Blu-ray lejátszó, ami a megszokott Blu-ray minőségen túl 3D lejátszást is biztosít. Az ilyen lejátszók általában kompatibilisek a SMART TV funkciókkal és médialejátszóként is működhetnek. Stílusos kivitelben kaphatóak és típustól függően beépített merevlemezzel is rendelkezhetnek, de külső merevlemez is csatlakoztatható USB segítségével.

3D csatornák

Ma már lehetőségünk van kedvenc TV műsorunkat, vagy focimeccsünket is 3D-ben nézni, hiszen egyes TV-k már rendelkeznek 2D-3D felkonvertálással. Ezt úgy képzeljük el, mintha egy alacsony felbontású videót nagyobb felbontásba konvertálnánk, a minőség nem lesz a legjobb, de léteznek már speciális 3D csatornák is.
Megosztom